Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/p19396/domains/wetdeelgeschillen.info/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Juridisch causaal verband ten aanzien van nek, schouder en hoofdpijnklachten – Wet Deelgeschillen

Juridisch causaal verband ten aanzien van nek, schouder en hoofdpijnklachten

Achteropaanrijding uit oktober ‘19, met nadien niet-objectiveerbare klachten aan de zijde van verzoeker: een 60 jarige man, zelfstandige, schilder. Verzoeker brengt de volgende klachten naar voren: nek, schouder, hoofdpijn en onderrug. De rechtbank komt tot een juridisch causaal verband, met uitzondering van de gestelde onderrugklachten.

Het gaat om niet-objectiveerbare klachten: er is geen sprake van een medische afwijking. Medisch causaal verband wordt niet aangenomen, een juridisch causaal verband wel:

  • (1) Geen klachten voor het ongeval: In mei ’17 melding schouderklachten en onderrugklachten, nadien niet meer. T.a.v. de schouder wordt tendinopathie geconstateerd aan de supraspinatuspees met vocht en asymptomatische AC-artrose. De klachten zouden met aanpassing van werk vanzelf verdwenen zijn. T.a.v. de rug zou het gaan om een val van een steiger, waar betrokkene zich niets meer van kan herinneren. Jaarcijfers laten zien dat verzoeker nadien ook niet gehinderd werd met zijn werk.
  • (2) Klachten kunnen veroorzaakt zijn door het ongeval: geen low-impact-aanrijding, op medisch gebied geen causaal verband, maar de rechtbank ziet wel de mogelijkheid dat nek-, schouder- en hoofdpijnklachten verklaard kunnen worden door het ongeval. Neuroloog sluit dat namelijk niet uit.
  • (3) Geen alternatieve verklaring: bewegingsangst is hooguit een bijkomende oorzaak, in de jaren voor het ongeval ook geen klachten meer. Asymptomatische AC-artrose is blijvend, maar zou geen verklaring zijn voor de huidige klachten.

Verzoek: 29,9 uur x € 295,– x 21% BTW. Matiging uurtarief en matiging aantal uur, t.a.v. opstellen verzoekschrift en uren voorafgaand aan het opstellen van het verzoekschrift. Kosten deelgeschil zien uitsluitend op kosten gemoeid met de procedure, niet met bestuderen van stukken.

Begroting: 23,6 uur x € 280,– x 21% BTW. Aansprakelijkheid gegeven en dus ook een veroordeling.

Kosten

aantal uren verminderd<br />uurtarief verlaagd

Resultaat

toe- en afgewezen

De rechtbank komt – zo lijkt het – vrij eenvoudig tot een causaal verband, met uitzondering van de klachten van/aan de onderrug. Dat is dus een ongevalsvreemde factor. Daarnaast kan er nog gediscussieerd worden over de beperkingen – staan vooralsnog niet vast – en asymptomatische AC-artrose. Wanneer zou dit symptomatisch worden?