Verzekeraar kan terugkomen op volledige erkenning van aansprakelijkheid

Ongeval motor vs. auto, waarbij laatstgenoemde geen voorrang verleende. Aansprakelijkheid werd nadien volledig en zonder voorbehoud erkend. Anderhalf jaar later wordt het VOA-rapport ontvangen, waarna Unigarant de erkenning herroept. De rechtbank meent dat de verzekeraar dit wel degelijk mocht doen.

Afwijzing verzoek. Terugkomen op een eerdere erkenning kan in beginsel niet, tenzij het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat een verzekeraar gehouden blijft aan die erkenning. Het was logisch dat Unigarant op enig moment – gelet op het dossier op dat moment – aansprakelijkheid volledig en gaaf heeft erkend en geen onderzoek heeft verricht naar bijvoorbeeld de gevoerde snelheid

Uit het VOA-rapport bleek echter dat de motor te hard reed, dat de bestuurder van de auto de motor niet kon zien naderen en dat hij daardoor geen voorrang kon verlenen. Dat is voldoende voor een verzekeraar om terug te komen op een eerdere erkenning: het stond Unigarant vrij om het debat over eigen schuld te heropenen en terug te komen op de volledige erkenning.

Verzoek: 20,58 uur x € 300,– x 5% kantoorkosten x 21% BTW. Geen ruimte voor kantoorkosten, voor de rest begroting conform verzoek. Percentage aansprakelijkheid en eigen schuld staat niet vast, voor nu dan ook geen veroordeling.

Afwijzing verzoek. Nader onderzoek is nodig – o.a. verzoeker moet nog de gelegenheid krijgen om wat over het VOA-rapport te zeggen – en daar is in deelgeschil geen ruimte voor.

Kosten

Resultaat

WA-verzekeraar kan terug komen een eerdere erkenning. Dat kan natuurlijk niet altijd. Het is verstandig om een voorbehoud op te nemen als de feiten nog niet compleet zijn. Ten slotte het uurtarief, dat is toch echt (te) fors te noemen.