Toerekenbare tekortkoming van tandarts door geen medische anamnese af te nemen

Verzoekster meldde zich in april bij een tandartsenpraktijk i.v.m. hevige pijn. Wat volgde was een wortelkanaalbehandeling. In juli volgde een hartoperatie, vanwege een bacteriële infectie. Verzoekster meent dat de tandarts hiervoor aansprakelijk is. De rechtbank komt tot de conclusie dat alleen de verklaring voor recht toewijsbaar is t.a.v. de onvoldoende medische anamnese

Verzoekster was geen patiënt van de praktijk. Ze meldde zich met hevige pijn aan de balie. I.v.m. die hevige pijn en een zwangerschap heeft de tandarts verzoekster geholpen. De tandarts erkent geen schriftelijke anamnese te hebben afgelopen, maar meent dat gelet op de bijzondere omstandigheden een mondelinge anamnese voldoende was. Verzoekster zelf heeft geen melding gemaakt van haar aangeboren hartafwijking.

Toewijzing verzoek, nu geen sprake is geweest van een deugdelijke medische anamnese. Informatie zoals weergegeven op de patiëntenkaart is onvoldoende.

Afwijzing verzoek. Er was geen reden om antibiotica voor te schrijven, noch i.v.m. de staat van het slechte gebit, noch i.v.m. de geboren hartafwijking. De stelling dat de tandarts het tandvlees ‘gemanipuleerd’ zou hebben, houdt geen stand.

Afwijzing verzoek. Visie van partijen hierover verschilt volledig, wat maakt dat nadere bewijslevering vereist is. Daar is in dit deelgeschil geen plaats en ruimte voor.

Verzoek: 9 uur x € 250,– x 21% BTW. Geen verweer gevoerd. Zowel tijdsbesteding als uurtarief komt de rechtbank ook redelijk voor. Begroting conform verzoek. Tandarts aansprakelijk i.v.m. toerekenbare tekortkoming en dus volgt ook een veroordeling.

Kosten

kosten geheel toegewezen

Resultaat

toe- en afgewezen

Bijzondere beschikking, waarbij de helpende tandarts ‘van alles en nog wat’ verweten wordt. Dat er sprake is van een toerekenbare tekortkoming t.a.v. de medische anamnese, wil nog niet zeggen dat er sprake is van ongevalsgerelateerde schade. Een causaal verband tussen de tekortkoming en eventuele, vooralsnog onduidelijke schade is beslist niet gegeven.