Wegpiraat moet 90% van zijn schade zelf dragen nadat hij geen voorrang kreeg

Aanrijding tussen twee auto’s bij uitrit hotel. Verkeersfout enerzijds en flinke snelheidsovertreding anderzijds.

Verweerder had voorrang moeten verlenen, omdat hij uit een uitrit kwam. Voor die fout is hij aansprakelijk. Zijn zicht was echter belemmerd, door de verkeerssituatie ter plaatse en ook door het weer. 

Verzoeker heeft bovendien ook een verkeersfout gemaakt. Hij reed veel te hard. Terwijl hij ter plaatse 50 km/h mocht rijden, reed hij 2 seconden voor de botsing 110 km/h en op het moment van de botsing nog 77 km/h. Hij heeft dat betwist, met de enkele stelling dat hij zich die snelheidsovertreding niet kan voorstellen. Die enkele stelling vindt de kantonrechter geen aanleiding om de onderzoeksresultaten naast zich neer te leggen. 

Uit het politieonderzoek volgt dat het ongeval vermeden had kunnen worden als verweerder voorrang had verleend, en als verzoeker niet te hard had gereden. Met zijn snelheidsovertreding heeft verzoeker – binnen de bebouwde kom – zeer gevaarlijk rijgedrag vertoond. 

Voor verweerder was het heel moeilijk om daarmee rekening te houden (omdat verzoeker ruim twee keer zo hard reed als was toegestaan en het zich toch ook belemmerd werd). Bij het wegen van de gemaakte fouten weegt de kantonrechter de fout van verzoeker dan ook zwaarder. 90% van zijn schade blijft voor eigen rekening. 

Reden om een billijkheidscorrectie toe te passen ziet de kantonrechter niet. De fout van verzoeker (dat hij bewust een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd) wordt daarvoor te groot geacht en het letsel wordt niet ernstig genoeg gevonden om daar toch iets mee te doen. 

De in de specificatie van de belangenbehartiger opgenomen kosten die geen betrekking hebben op het deelgeschil moeten buiten beschouwing gelaten worden. Er wordt wel rekening gehouden met tijd voor het bijwonen van de ziting. In totaal komt de kantonrechter op 13,6 uur. Tegen het gehanteerde tarief van € 180,00 per uur is geen verweer gevoerd. 

Vermeerderd met het griffierecht komt de kostenbegroting uit op € 3.045,45 inclusief btw.

De schadevergoedingsplicht van verweerster reflecteert ook op de kosten. Verweerster moet dus 10% van dit bedrag betalen.

Kosten

kosten toegewezen maar vermindering ivm percentage eigen schuld<br />aantal uren verminderd

Resultaat

toe- en afgewezen