Gemeente niet aansprakelijk voor val in parkeergarage na toepassing kelderluik

Verzoekster komt ten val in een parkeergarage. Ze zou zijn uitgegleden vanwege een plas water/olie. De rechtbank komt tot de conclusie dat de Gemeente – eigenaar/exploitant – hiervoor niet aansprakelijk is.

In de visie van verzoekster is de Gemeente aansprakelijk, omdat sprake is van gevaarzetting. Daar gaat de Rechtbank niet in mee:

  • De omstandigheid dat verzoekster vanwege een plas water/olie gevallen is, leidt niet tot de conclusie dat er geen schoonmaakschema bestaat en dat er niet overeenkomst dat schema werd gehandeld.
  • In een parkeergarage is het nu eenmaal onvermijdelijk dat water (regenwater dat van auto’s afdruipt) of andere van auto’s afkomstige vloeistoffen op de vloer aanwezig zijn. De Kelderluik-criteria gaan echter niet zo ver dat de Gemeente moet zorgen dat dit nooit voorkomt.
  • Van bezoekers mag normale oplettendheid verwacht worden, ook t.a.v. een gladde vloer.
  • Dergelijke ongevallen in een parkeergarage komen zelden tot nooit voor.
  • Het enkele feit dat geen waarschuwingsbord is geplaatst, doet aan dit alles niets af.

Afwijzing verzoek. Geen aansprakelijkheid.

Verzoek: 34,4 uur x € 265,– x 21% BTW + griffierecht = € 9.436,–. Forse matiging aantal uur. Het gaat hier om een letselschadespecialist aan wie een overzichtelijk geschil is voorgelegd.

Begroting: 15 uur x € 265,– x 21% BTW + griffierecht = € 5.129,75. Geen aansprakelijkheid, geen veroordeling

Kosten

aantal uren verminderd

Resultaat

afgewezen

Heldere uitspraak, t.a.v. een gestelde aansprakelijkheid die de rechtbank toch echt te ver vindt gaan. Het aantal uur wat verzocht werd was ook vrij hoog, de rechtbank matigt het aantal uur met meer dan de helft.