De werkgever is verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van een veilig arbeidsmiddel

Rechtbank Den Haag 14 december 2017
Een vorkheftruck is niet voorzien van de vereiste borgingen aan het vorkenblad. Een medewerker, die de lepels op de juiste stand moet zetten, krijgt zo’n lepel op de voet en loopt letsel op.
Verzoek Rechtbank
I Voor recht te verklaren dat de werkgever aansprakelijk is voor het arbeidsongeval en de schade die daaruit voortvloeit De rechtbank vindt dat de argumenten van verweerder, namelijk dat haar vorkheftrucks regelmatig gekeurd worden, deze vorkheftruck was ingehuurd bij een professionele partij en verzoeker een ervaren kracht was, onvoldoende om aansprakelijkheid af te houden. De werkgever is verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van een veilig arbeidsmiddel.
II Veroordeling van de werkgever in de kosten van het deelgeschil à €3074, waarbij is uitgegaan van 10,2 uren en een uurtarief van €235, De volledige kosten worden toegewezen omdat de bestede tijd en het uurtarief naar de mening van de rechtbank redelijk zijn gezien de aard van de zaak.

‘….de werkgever moet rekening houden met het ervaringsfeit dat werknemers niet altijd de noodzakelijke voorzichtigheid zullen betrachten.’