Eenzijdig ongeval van scooterrijder na schrikreactie. Bestuurster personenauto aansprakelijk, ook eigen schuld

Ongeval op een rotonde waarbij een scooterrijder onderuit glijdt nadat hij geschrokken zou zijn van de manoeuvre van de bestuurster van een personenauto. De rechtbank komt tot de conclusie dat de bestuurster van de auto aansprakelijk is. Wel is er een percentage eigen schuld van 50. Geen ruimte voor de billijkheidscorrectie.

Beoordeling aansprakelijkheid, na weging getuigenverklaringen. Bestuurster van de personenauto is in de gegeven situatie onvoldoende oplettend en voorzichtig geweest. Pas vlak voor de kruising met het fietspad heeft zij verzoeker gezien, waarna zij besloot te remmen. Bestuurster is ook pas op de haaientanden, vlak voor het fietspad tot stilstand gekomen. De rechtbank komt tot de conclusie dat hierdoor de schrikreactie van verzoeker te begrijpen is. Bestuurster had eerder naar het overige verkeer moeten kijken. Aansprakelijkheid is gegeven.

Daar staat tegenover dat verzoeker had zijn snelheid moeten aanpassen dat hij veilig zou kunnen stoppen, ook als hij plotseling zou moeten remmen. Anticipatie was onvoldoende. Daarnaast heeft verzoeker vooral met zijn voorrem geremd, waardoor hij is gevallen. Eigen schuld ex art. 6:101 BW.

Omstandigheden hebben evenveel bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval: 50% eigen schuld. Geen ruimte voor de billijkheidscorrectie: eenzijdig ongeval, ingrijpende impact van ongeval en letsel staat niet vast.

Verzoek = 15 uur x € 225,-/€ 245,- x 7% kantoorkosten x 21% BTW. Zowel het aantal uur als het uurtarief is niet onredelijk. Geen ruimte voor kantoorkosten, nu niet is gebleken dat deze feitelijk zijn gemaakt.

Begroting = €4.290,75. Er volgt een veroordeling in deze kosten voor 50%

Kosten

kantoorkosten afgewezen

Resultaat

toe- en afgewezen

Het is toch wel een ietwat bijzondere uitspraak. Op een aantal onderdelen wijken de verklaringen van verzoeker en zijn opzittende af van hetgeen verweerster en de getuige verklaren. Is er dan bewijs van een onrechtmatige gedraging?