Geen aansprakelijkheid werkgever voor stagiaire die kopje heet water over zichzelf laat vallen

Stagiaire zet een kopje met heet water op haar agenda, die zij in haar hand had. Met het omdraaien stoot zij het kopje om, met brandwonden op haar arm als gevolg. De stagiaire meent dat het stagebedrijf aansprakelijk is. De kantonrechter wijst aansprakelijkheid a.d.z.v. het stagebedrijf af.

Afwijzing verzoek. Dat het veiligheidsplan niet is gedeeld met verzoekster, is niet relevant. Het veiligheidsplan ziet op de omgang met cliënten. Als stagiaire P&O had verzoekster hoe dan ook geen clientcontacten.

Het stagebedrijf hoefde verzoekster te instrueren over het op een juiste wijze neerzetten en meenemen van een kopje met heet water. T.t.v. het incident was verzoeker een volwassen vrouw van 22 jaar oud en het is een feit van algemene bekendheid dat je uit moet kijken met een kopje heet water. Verzoekster had moeten snappen dat een kopje met heet water op een in de hand gehouden agenda allerminst stabiel staat.

Verzoek = 9 uur x € 295,– x 21% BTW. Aantal uur is redelijk, het uurtarief is bovenmatig. Onduidelijk is hoe dit uurtarief tot stand is gekomen. Wel is duidelijk dat het hier gaat om een advocaat-stagiaire. Verder onduidelijk wie welke werkzaamheden heeft gedaan.

Kantonrechter neemt daarom een gemiddeld tarief aan, van € 200,–. Begroting = 9 uur x € 200,– x 21% BTW. Geen aansprakelijkheid, geen veroordeling.

Kosten

uurtarief verlaagd

Resultaat

afgewezen

Voor een kopje met heet water hoeft een werkgever – ook een stagebedrijf – niet te waarschuwen. Verder opnieuw een beschikking waar rekening wordt gehouden met het tarief van een advocaat-stagiaire.