Gemeente en groenonderhoudsbedrijf niet aansprakelijk voor vallende boomtak ondanks ‘plakoksel’

Verzoekster is al fietsende geraakt door een vallende boomtak, met ernstig letsel als gevolg. Zij stelt hiervoor de Gemeente – eigenaar en beheerder van de boom – en het bedrijf dat het groenonderhoud verricht aansprakelijk. De rechtbank wijst aansprakelijkheid af.

Het ging hier om een “plakoksel”: de tak is dan minder goed gehecht aan de stam van de boom. De “plakoksel” moet al jarenlang aanwezig zijn geweest en meerdere stormen hebben moeten doorstaan. De boom stond in een park. De boom stond op bijna 9m van de openbare weg. Op ongeveer 8m hoogte had de plakoksel zich ontwikkeld, met een doorsnee van 20cm. De betreffende boom was niet opgenomen als genummerde boom in het interne controlesysteem. Het KNMI had code oranje afgegeven, voor zeer zware windstoten.

Gelet op deze feiten kan de rechtbank niet vaststellen dat het zo waarschijnlijk was dat de tak met de plakoksel zou afbreken, wat maakt dat de gemeente maatregelen had moeten nemen. Het enkele feit van een “plakoksel” is onvoldoende. De kans dat afgebroken tak schade veroorzaakt moet als gering worden beschouwd. Geen bewijs dat de Gemeente haar zorgplicht als zorgvuldig handelend eigenaar van de boom heeft geschonden. Verder is onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het groenonderhoudsbedrijf de tak had moeten verwijderen. Afwijzing van het verzoek.

Verzoek = € 6.854,65. Geen verweer gevoerd en het totaal komt de rechtbank redelijk voor. Begroting conform verzoek. Geen aansprakelijkheid en dus ook geen veroordeling.

Kosten

kosten toegewezen, maar geen veroordeling

Resultaat

afgewezen

Heldere beschikking van de rechtbank, in een zaak met ernstig letsel. Dat er sprake is van schade ontstaan door een vallende boomtak, brengt niet automatisch aansprakelijkheid met zich mee. Ook het feit dat er sprake is van een 'plakoksel' betekent niet vaststaande aansprakelijkheid aan de zijde van de Gemeente en/of het groenonderhoudsbedrijf