Laserbehandeling leidt tot pigmentvlekken, maar geen aansprakelijkheid huidkliniek vastgesteld

Verzoekster stelde pigmentvlekken en brandwonden te hebben opgelopen na een laserbehandeling bij huidkliniek Dreamskin. Ze stelde dat Dreamskin onzorgvuldig had gehandeld. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van blijvende ernstige klachten en dat Dreamskin had gehandeld zoals van een redelijk bekwaam opdrachtnemer mag worden verwacht. Er was bovendien door verzoekster ingestemd met de bekende risico’s van de behandeling. De vordering tot aansprakelijkheid werd daarom afgewezen.

De rechtbank heeft dit verzoek afgewezen. Er werd onvoldoende onderbouwd dat sprake was van blijvende ernstige klachten als gevolg van de laserbehandeling van 14 augustus 2022. De enkele aanwezigheid van pigmentvlekken kort na de behandeling werd gezien als een bekend risico van laserbehandelingen, zeker bij een getinte huid. De rechtbank achtte niet bewezen dat Dreamskin onzorgvuldig had gehandeld of contractueel was tekortgeschoten. De behandeling viel binnen wat van een redelijk bekwaam en handelend vakgenoot verwacht mag worden.

Dit verzoek werd toegewezen. Hoewel de aansprakelijkheid werd afgewezen, oordeelde de rechtbank dat verzoekster recht heeft op inzage in haar medische gegevens bij Dreamskin. De verstrekking van het volledige medische dossier moet binnen veertien dagen na aanschrijving plaatsvinden.

De rechtbank begrootte de juridische kosten op € 5.650,-, maar wees de veroordeling tot betaling af. Omdat het primaire verzoek werd afgewezen, bestond er geen aanleiding Dreamskin te veroordelen tot betaling van deze kosten. Wel benadrukte de rechter dat de deelgeschilprocedure op zichzelf niet onterecht of onnodig was ingesteld.

Ook dit verzoek werd afgewezen. Nu het verzoek tot aansprakelijkstelling niet werd toegewezen, was er geen reden om Dreamskin in de proceskosten te veroordelen.

Kosten

kosten toegewezen, maar geen veroordeling

Resultaat

toe- en afgewezen