Werkgever aansprakelijk voor onjuist verwijderen van een deksel

Tijdens werkzaamheden is verzoeker klem komen te zitten met zijn pink tussen de lepels van een vorkheftruck en een deksel. Verzoeker heeft daarbij letsel opgelopen. Volgens de rechter heeft Pelican Rouge haar zorgplicht geschonden. Twee collega’s hebben op een verkeerde manier een deksel willen verwijderen en verzoeker heeft daarbij ongevraagd assistentie verleend. Procedures t.a.v. deze werkzaamheden zijn niet schriftelijk vastgelegd en onvoldoende mondeling gecommuniceerd. Werkgever is aansprakelijk voor het ontstaan van het arbeidsongeval.

1) Zorgplicht is door de werkgever geschonden doordat er voor het verwijderen van een deksel geen schriftelijke procedures zijn vastgelegd en mondeling niet goed is gecommuniceerd over de oplossingen om een deksel te verwijderen. Van de twee ‘juiste’ oplossingen komt de kantonrechter de tweede oplossing (deksel verwijderen met een bezem) weinig professioneel voor.

2) Uren verminderd, en geen vergoeding van kantoorkosten (7%). Kosten deelgeschil begroot op € 3.050,50

Kosten

kantoorkosten afgewezen<br />aantal uren verminderd

Resultaat

toegewezen

Uit deze uitspraak kan worden afgeleid dat de werkgever erkent dat haar werknemers een fout (of fouten) hebben gemaakt. Op grond van artikel 6:170 jo. 6:162 BW had de aansprakelijkheid voor het ontstaan van het voorval ook erkend kunnen worden.