Patiënt valt uit bed door ondeugdelijke fixatie: ziekenhuis aansprakelijk.

rechtbank Breda 3 januari 2011, LJN: BO9631

Patiënt was op ziekenhuisbed gefixeerd met onrustband. Doordat slotje is opengesprongen is patiënt uit bed gevallen met rolstoelafhankelijkheid door bekkenbreuk als gevolg. Ziekenhuis hiervoor aansprakelijk gesteld. Aansprakelijkeidsverzekeraar betwist aansprakelijkheid.
De rechtbank stelt vast dat er een geneeskundige behandelingsovereenkomst geldt in de zin van art. 7:446 BW en dat de onrustband in dat kader is gebruikt. De rechtbank beoordeelt of het ziekenhuis aansprakelijk is op grond van art. 6:77 BW (schade door een een ongeschikte zaak). Volgens de rechtbank is de gebruikte onrustband een ongeschikte zaak vanwege het ondeugdelijke slotje. Het gaat daarbij om dit concrete slotje. De ongeschiktheid komt voor riscio van het ziekenhuis omdat het ziekenhuis deze onrustbanden heeft uitgekozen, het ziekenhuis in staat zou moeten zijn om te reclameren bij de producent en zich tegen aansprakelijkheid kan verzekeren. De rechtbank ziet daarom geen aanleiding voor een uitzondering op de hoofdregel van toerekenbaarheid van art. 6:77 BW. 
Aangezien het om een ernstige zaak gaat die wordt behandeld door een in letselschade gespecialiseerde advocaat, vindt de rechtbank het gehanteerde uurtarief van € 290,= (excl. 6% kantoorkosten, excl. BTW) redelijk.  

Dat het risico van ondeugdelijk materiaal bij het ziekenhuis ligt is niet zo onbegrijpelijk. Het wordt de patient anders wel erg lastig gemaakt als hij zelf naar fabrikant of leverancier zou moeten gaan. De discussie over uurtarieven zal wel blijven aanhouden. Zijn dit soort uurtarieven op zijn plaats in vergelijking met andere gespecialiseerde advocaten?