Wegbeheerder niet aansprakelijk voor val met fiets op brug.

Rechtbank Midden-Nederland, 14 oktober 2020
Verzoekster is met fiets gevallen toen zij over een brug in de gemeente Zeist reed. Verzoeker stelt dat de brug onoverzichtelijk en gevaarlijk was. Gemeente als wegbeheerder niet aansprakelijk.
Verzoek Rechtbank
Verzoekster verzoekt de rechtbank:

(1) Te bepalen dat de gemeente Zeist aansprakelijk is voor de gevolgen van het ongeval

Aansprakelijkheid op grond van artikel 6:174 BW en artikel 6:152 BW. Volgens verzoekster was de weg onoverzichtelijk en gebrekkig door de aanwezigheid van een sleuf in het wegdek.

De rechtbank is van oordeel dat de weg niet onoverzichtelijk is. Voor fietsers is het voor de hand liggend om rechtdoor de rijweg te volgen en niet rechts het verhoogde gedeelte in het verlengde van de groenstrook te rijden. Dit heeft verzoekster ook gedaan. Daarnaast oordeelt de rechter dat er geen sleuf in de weg was die de val heeft veroorzaakt. De weg was ten tijde van het ongeval niet gebrekkig en de situatie was ook niet om een andere reden gevaarlijk.

De rechtbank oordeelt dat de gemeente Zeist niet aansprakelijk is.

(2) De kosten van dit deelgeschil te begroten en de gemeente Zeist te veroordelen tot betaling van deze kosten

 

Verzoekster vordert een bedrag van € 7.689,55 incl. BTW (31 uur tegen een tarief van € 205,– excl. BTW)

De zaak is volgens de rechtbank niet omvangrijk en ook niet complex. De rechtbank beperkt de uren dan ook tot 20 uur. De rechtbank begroot de redelijke kosten op € 5.265,00

Geen veroordeling in de kosten nu de gemeente niet aansprakelijk is.

De vriend van verzoekster die voor haar uit reed heeft de weg op de juiste manier gevolgd, evenals verzoekster zelf. Dus zelfs als het zo zou zijn dat de situatie twijfel zou oproepen welke route de juiste is, dan is de val van verzoekster niet daardoor veroorzaakt, omdat zij door rechtdoor te rijden de juiste weg heeft gevolgd.