Geen aansprakelijkheid voor val in winkelcentrum tijdens renovatie
Een vrouw struikelde in een winkelcentrum over rubberen matten die waren neergelegd tijdens renovatiewerkzaamheden. Ze stelde de eigenaar van het winkelcentrum en het bouwbedrijf aansprakelijk. De rechtbank vond dat geen sprake was van gevaarzetting of onrechtmatigheid en wees het verzoek af.
Verzekeringsfraude waarna verzekeraar terecht de onderhandelingen mocht afbreken
Nadat diverse inconsistenties en discrepanties werden geconstateerd gedurende de schaderegeling, werden namens verzekeraar huisbezoeken afgelegd, waarna ook een onderzoeksbureau werd ingeschakeld, t.a.v. de verklaringen van verzoeker. Conclusie: verzekeringsfraude, waarna verzekeraar de onderhandelingen ex art. 10 lid 5 WAM heeft afgebroken. De kantonrechter oordeelt dat dit eenzijdig afbreken niet onredelijk of onaanvaardbaar is.
Expertiserapport blijft leidend in deelgeschil over beroepsziekte
Een medisch analist histologie (verzoekster) stelde haar werkgever aansprakelijk voor een beroepsziekte, ontstaan door blootstelling aan formaline op de werkvloer. Een gezamenlijk deskundigenonderzoek werd verricht door een longarts en een dermatoloog/allergoloog. Verzoekster betwistte de rapportage van de dermatoloog/allergoloog en wilde dat het rapport niet als bindend werd beschouwd. De rechtbank oordeelde echter dat partijen gebonden zijn aan het rapport, omdat er geen zwaarwegende en steekhoudende bezwaren tegen waren ingediend in de conceptfase.
Oogletsel door verkeerd desinfectiemiddel? Rechtbank wijst claim af
Een bezoeker van de Praxis in IJmuiden kreeg in 2020 Dettol badkamerreiniger in zijn rechteroog na het gebruik van een verkeerd aangeboden desinfectiemiddel. Hij stelt sindsdien oogklachten te ervaren en verzocht de rechtbank het causaal verband tussen het incident en zijn klachten vast te stellen. De rechtbank wijst het verzoek af, omdat een deskundige geen oogletsel of medische afwijkingen kon vaststellen die de klachten zouden kunnen verklaren.
Geen aansprakelijkheid KLM voor letselschade purser tijdens training
Een purser van KLM stelde dat ze letsel aan haar been opliep tijdens een verplichte veiligheidsopleiding en vorderde erkenning van aansprakelijkheid en schadevergoeding. De kantonrechter oordeelde dat KLM haar zorgplicht niet had geschonden: de oefening was noodzakelijk, de simulator correct ingesteld en voldoende instructies waren gegeven.
Fietser aansprakelijk gesteld voor ongeval na plotselinge stuurbeweging – schadevergoeding toegewezen
Een fietser raakte gewond bij een inhaalmanoeuvre toen een andere fietser plotseling naar links stuurde zonder te kijken of richting aan te geven. De kantonrechter oordeelde dat de fietser die naar links stuurde aansprakelijk was voor de geleden en nog te lijden schade, omdat zij gevaarlijk rijgedrag vertoonde.
Verknippen bij nagelknippen niet onrechtmatig
Verzoeker liet zijn nagels vaker knippen door zijn partner. Daar ging op een gegeven moment iets bij fout: de partner knipte ‘in het leven’, met vervelend letsel tot gevolg. De vraag is of dat het nagelknippen onrechtmatig maakt.
Deelgeschillenprocedure niet bedoeld voor enkel vaststellen buitengerechtelijke kosten; onderhandelingen persoonlijke schade nog in beginfase
Omdat de onderhandelingen zich nog in een beginfase bevonden, is er geen sprake van een geschil in de zin van 1019w lid 1 Rv. In het verzoekschrift worden de relevante feiten van de onderhandelingen niet genoemd en het is enkel bedoeld ter vaststelling van de buitengerechtelijke kosten. Hier is een deelgeschillenprocedure niet voor bedoeld. Het verzoek wordt afgewezen.
Rechtbank bevestigt: Allianz gebonden aan expertise over conversiestoornis na aanrijding
Verzoekster stelt als gevolg van een aanrijding een conversiestoornis te hebben ontwikkeld die heeft geleid tot volledig functieverlies van haar linkerbeen. De rechtbank verklaart voor recht dat verweerster is gebonden aan het rapport van een deskundige. In dat rapport is namelijk geconcludeerd dat de conversiestoornis is veroorzaakt door de aanrijding. Voor de gebondenheid aan het rapport wordt wel een beperking in de tijd aangenomen, tot de datum van het rapport.
Verzoek tot deskundigenonderzoek in toeslagenaffaire afgewezen: rechtbank oordeelt dat civielrechtelijke impasse ontbreekt
Verzoekster, gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire, verzocht om een deskundigenonderzoek. De rechtbank oordeelde dat er geen civielrechtelijke impasse was en wees het verzoek af.